Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2007 20:05 - Представителна ли ни е демокрацията или не :))
Автор: geg Категория: Политика   
Прочетен: 10227 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 30.01.2007 17:17


Живеем при представителна демокрация, нали така?
Оная, която Платон беше причислил към лошото управление и за която Чърчил също беше казал, че е лошо управление, но прагматично добавяйки, че по-добро не е измислено...

Само, че избирателната система, по която избираме уж представляващите ни, според мен, принципно се разминава и с демокрацията, и с представителността.
Наскоро прочетох (http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=36020), че се гласи избирателен закон за изборите за Европарламента, при който най-сетне България ще е един избирателен район - това е в полза на представителността и трябва да се въведе и при избора на народни представители в българското Народно събрание.
Но това е само А, трябва да бъде последвано от Б и т.н.

Ето няколко принципни момента, които, отдавна предлагам да са сърцевината на избирателните системи за депутати и съответно - общински съветници:

А. Един единствен многомандатен район - сега един софиянец, например, гласува за ("избира") 11 депутати, а аз - за 5 и нито софиянецът, нито аз - за останалите до 240, които също уж ме представляват.

Б. Възможност за регистрация на "независими", непартийни листи - има и непартийни интереси, който доста хора биха искали да са представени по-сериозно в Парламента (напр.: Активните Интернет потребители може да решим, че си струва да вкараме в Парламента 5-6 души, които реално да отстояват по-широкото  навлизане на модерните технологии в администрацията и други дейности)

В. Възможност всеки избирател да "пренарежда" листите - например чрез зачертване на имена в тях . Включително със съчетаване на листи т.е. да си избера до 240 имена от различни листи - така ще съм представен по-адекватно - та аз не съм само партиен член (аз не съм, де), но и баща, купувач, работодател или работник, природолюбител и/или земеделец...

Г. Да отпадне 4%-та бариера - за да имат шанс 5-6-имата от групата на Интернет потребителите :)), а и за да е истинска представителността - да не се "губят" гласове.

Не ми се спори предварително със скептиците и привържениците на друг тип избирателни системи. Не ми се пише и със сложни термини и прекалено теоретично и спирам до тук.
Само ще предваря аргумента, че няма да е достъпно за по-необразованите избиратели, и ще попитам - защо? Та нали пак могат да си хванат партийната хартийка и да я пуснат чиста и неопетнена вътре.
Е, спирам. Вие продължете, ако искате...


 ПП А, и помогнете на малката Дарина, ако имате възможност и ако искате, разбира се.              www.save-darina.org


Уточнения след коментарите
Към коментар 1.
- Тези неща, предложени по-горе, са измислени не от мен, а в "утвърдените" демокрации (и повечето - без съчетаването на листи, мисля - са прилагани и се прилагат; между другото: "това никъде го няма" и "навсякъде е така" - не са аргументи)
- "Шареният" Парламент ще е като "шареното" общество - в това е смисъла на пълната представителност; щом обществото си функционира, значи и Парламентът ще може. Вероятно няма да е "продуктивен" откъм количество, но също толкова вероятно е да се повиши качеството. А и по-важното: така регулациите, писаните ограничения ще се свият до истински необходимото, а от друга страна - прибързани и нескопосни промени ще се правят по-трудно.
- А кое "останало" го решава народа, не разбрах; за мен е по-честно интересите на всички значими групи граждани да са представени политически, а не някой да решава кое да "остане" за решаване от "народа". Уж усложнената по този начин технология на избора предпоставя, че тъкмо мислещите граждани ще се възползват от нея - тия, на които не им се мисли, пак ще си пуснат "тяхната" си партийна листа. (Там, в партийните листи, не ми прави впечатление да липсват "криви" хора и сега) 
- Ами, ако не припознавам никоя партия като "моя", не заслужавам политически права ли?
За "гаранциите" - благодаря. Както се казва: Нямаше нужда :)
Към коментар 2.
Да, правителство няма да се състави лесно, но... 
От части мнението ми е изложено по-горе - към първия коментар. Освен това, ще се научат, че фразата "Подготовката за следващите избори започва от деня след изборите" не е само фраза. "Опасността" да си ходят сплотява и мотивира :), а в случая и "сплотяването" не е така морално уязвимо - донякъде произтича от волята на избирателите. Ако, все пак, не съставят правителство - си ходят и нови избори (демокрацията е скъпо удоволствие). В що годе улегнало и достатъчно "шарено" общество честите избори не водят до дестабилизация. За разлика от "продуктивните"  Парламенти с техните безбройни и противоречиви нормативни актове, които пречат на бизнеса и живота.
А дори мисля, че някаква следваща стъпка към по-пълната представителност, логически предхождаща прояви на пряката демокрация, са по-кратките мандати, т.е. по-честите избори. (и днес в Швейцария по много въпроси я карат с референдуми)




Гласувай:
1



1. tsbotev - Добре дошъл!
21.01.2007 23:43
Хубаво е хора като теб, geg, да се появяват в блога. Може би защото бях същия преди 17 години.
Оказва се, че живота, а и политиката са много по-сложни, отколкото си мислим. Не знам дали си се замислял какво ще стане с един Парламент, в който влязат всички "криви" хора: Румен Леонидов, Вежди Рашидов, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Павел Попандов, Слави Трифонов, Андрей Пантев и много други подобни. Гарантирам ти, че този Парламент ще бъде най-непродуктивния от всички, които можем да си представим. Дори и "Атака" да има мнозинство. Или БББ. Няма значение коя е партията. Защото една партия, независимо колко е "лоша" има някакви правила, някаква идеология, някаква програма, а тези, гореспоменатите са просто сърдити хора - на света, на българите, на жените си, на комшиите си, на себе си. Хайде, стига съм изброявал. Дай да правим това, което правят утвърдените демокрации и ти гарантирам, че няма да сбъркаме. Трябват ни предсказуеми политици, предсказуеми партии, предсказуема политика. Останалото го решава народа. Ако не иска моята или Вашата партия, не значи, че иска нещо лошо. Просто трябва да свикнем с това.
цитирай
2. vkolev22 - Подобен парамент
22.01.2007 09:12
както и мажоритарно избраният, много трудно ще съставят правителство. Виж какво стана дори и със сегашния. Именно правителство, израно от избрания от народа парламент е демокрацията, а не само самият парламент!
цитирай
3. tsbotev - Точно така е.
23.01.2007 00:04
Точно така е.
цитирай
4. geg - изборни системи
24.01.2007 11:32
Мажоритарната система е идеална при двупартийна система. При многопартийната е най-добре цялата страна да е една избирателна колегия с пропорционална система. Остават практическите трудности по формиране и поддържане на мнозинството. Какво става ако изборите не могат да формират мнозинство и правителство, а ако много поредни избори не могат? Цялата демократична система се обезсмисля.
Изпратено: 22.01 22:36
От: vkolev22
цитирай
5. longrun - Интересно. Хубаво е да се обсъжда ...
03.02.2007 22:51
Интересно. Хубаво е да се обсъжда тази тема...
цитирай
6. tsbotev - Да продължим темата
04.02.2007 19:45
Сегашната система е измислена от сценаристите много тарикатски. Има 31 избирателни района, които не са равнопоставени. И ако в Бургас печелиш мандат с 8 % от гласовете, в Габрово го печелиш с 25%. Но за тях това има смисъл. В малките райони БСП винаги взема минимум половината мандати. В другите - каквото стане. Но тези гарантирани мандати им дават предимство. Особено при системата Д'Онт.
Мажоритарната система има изключително много недостатъци. Няма смисъл да ги изреждам дори.
Трябва да се търси пропорционална система с мажоритарни елементи. Но не с толкова ограничителни условия, колкото ще ни предложат за изборите за Европарламент.
Нека помислим за избирателните райони и за демократична система, в която да бъде избегнато влиянието на лидера или партийната върхушка.
Например, избирателните райони да бъдат 6, колкото се очаква да бъде броя на областите.
А в партийните листи да се вписват неограничен брой имена, както си реши партията, но да влизат тези, които имат най-много дадени гласове. Без ограничение.
цитирай
7. karavelov - Пряката и представителната дем...
06.02.2007 15:47
Пряката и представителната демокрация доста се различават и мисля,че управляващите ги е страх от мнението на обикновенните хора в референдумите и за това в България няма още проведени такива!
цитирай
8. анонимен - Демокрация....
02.05.2007 10:45
чудя се вече има ли я?!
Лек ден!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив